Zamknij

Przepisy na tradycyjne potrawy Radomskiego.
Zebrała Justyna Górska.

Żur z białą kapustą, wieś Stanisławice

Przygotowanie zakwasu- odrobinę mąki żytniej zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na trzy dni do zakwaszenia. Główkę kapusty siekamy i gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody dolewamy uprzednio przygotowany zakwas. Całość potrawy zabielamy mlekiem.

Przepisy na tradycyjne potrawy Radomskiego

Żur z białą kapustą, wieś Stanisławice
Przygotowanie zakwasu- odrobinę mąki żytniej zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na trzy dni do zakwaszenia. Główkę kapusty siekamy i gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody dolewamy uprzednio przygotowany zakwas. Całość potrawy zabielamy mlekiem.

Buraczaki, placki buraczane, wieś Kępa Solecka
Ugotowane buraki cukrowe przecieramy, dodajemy odrobinę drożdży, zagęszczamy mąką pszenną, smażymy na oleju lub jeśli ciasto jest gęstsze pieczemy.

Sójki, Puszcza Kozienicka
Ciasto. Istnieją dwa rodzaje ciasta, z którego wypieka się sójki. Do szybkiego przyrządzania stosuje się ciasto pierogowe (wymieszana mąka żytnia z wodą i jednym jajkiem). Drugi rodzaj ciasta to ciasto chlebowe. Z zasady, ze względu na pracochłonność jego wykonania przyrządzano je tylko wtedy, gdy pozostawało z uprzednio upieczonego chleba. Najprostsze ciasto chlebowe przyrządza się na zakwasie (odrobina mąki żytniej wymieszana z wodą i drożdżami, która musi stać pół dnia). Do zakwasu dokłada się mąki i dolewa wodę, tworząc w ten sposób rozczyn, który pozostawia się w cieple przez całą noc. Do tak przygotowanego ciasta dodaje się zsiadłe mleko i ugotowany, przetarty ziemniak.
Nadzienie. Sójki można nadziewać na kilka sposobów: ugotowanymi burakami cukrowymi wymieszanymi z ugotowaną kaszą jaglaną, gotowaną, kiszoną kapustą wymieszaną ze smażoną na oleju cebulą lub kapustą wymieszaną pół na pół z grzybami. W okolicach Solca takie pierogi nadziewano kaszą gryczaną z cebulą i słoniną.
Ciasto rozdzielamy na porcje, nadziewamy i kleimy pierogi wielkości dłoni. Całość pieczemy.

Zupa z suszu, okolice Szydłowca
Susz ze śliwek, jabłek lub gruszek zalewamy letnią wodą. Po kilku godzinach gotujemy w tej samej, osłodzonej do smaku wodzie. Przecieramy przez sito. Krem studzimy, zaprawiamy mąką ziemniaczaną, powtórnie gotujemy doprawiając cynamonem, podajemy z kluskami.

Rwoki, okolice Solca
Zagniatamy ciasto z mąki pszennej pytlowanej lub pszennej wymieszanej z żytnią, z jajek i wody. Rwiemy ręką na kawałki i wrzucamy na wrzątek. Ugotowane hartujemy zimną wodą i krasimy cebulą duszoną na oleju rzepakowym lub lnianym.

Pierogi z siemieniem konopnym, okolice Solca
Ziarno siemienia konopnego utłuc, gotować około pół godziny, po odparowaniu wody otrzymamy masę podobną do twarogu, którą doprawiamy solą. Farszem nadziewamy pierogi, najlepsze są okraszone olejem konopnym.

Grzyby, Puszcza Kozienicka
Ususzone na kolcach tarniny kapelusze grzybów moczymy i gotujemy. Ugotowane obtaczamy w bułce tartej lub mące i smażymy na oleju rzepakowym.

Nalewki
Zasady przyrządzania nalewek:
1.Zwykło się przyjmować, że kilogram owoców zalewamy litrem spirytusu oraz połową litra wódki, przy nalewkach słodkich dodajemy także kilogram cukru
2. Świeże owoce lub zioła wkładamy do słoja, wlewamy spirytus i wódkę, szczelnie zamykamy i odstawiamy na cztery do sześciu tygodni, poruszając naczyniem. W przypadku poziomek i malin, wystarczą dwa tygodnie, aby do nalewki nie dostała się gorycz z pestek
3. Po tym okresie nalewkę należy przefiltrować i odstawić, owoce lub zioła zasypać cukrem i odstawić na dwa lub trzy tygodnie, aby cukier się rozpuścił. Obie nalewki można połączyć i pozostawić do sklarowania. Nalewka im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.

W szlacheckiej Polsce obowiązywała zasada, że nalewkę przygotowywano przy chrzcinach dziecka a pito na jego weselu.

Piołunówka
Do słoja włożyć garść świeżo zerwanych wiosną liści piołunu, wlać pół litra spirytusu, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Przefiltrować. Można rozcieńczyć wódką lub wodą i dosłodzić miodem.

Sosnówka, świerkówka
Garść młodych pędów świerka lub sosny zalać pół litrem spirytusu. Odstawić na minimum dwa tygodnie. Przefiltrować, pędy zasypać kilogramem cukru. Odstawić na miesiąc, czasem poruszać słojem, aby cukier się rozpuścił. Przefiltrować, połączyć ze zlaną wcześniej częścią. Nalewka ta skutecznie zapobiega zaziębieniom.

Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego 2014-2020

×

Drogi Użytkowniku!

Administratorem Twoich danych jest Muzeum Wsi Radomskiej z siedzibą przy ulicy Szydłowieckiej 30 w Radomiu, zarejestrowanym w Rejestrze Instytucji Kultury prowadzonym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego pod numerem RIK/21/99 NIP 796-007-85-07.   Nasz e-mail to  muzeumwsi@muzeum-radom.pl, a numer telefonu 48 332 92 81. Z Inspektorem Ochrony Danych (IOD) skontaktujesz się mailem iod@rodo-radom.pl

Co do zasady Twoje dane zbieramy wyłącznie w celach związanych ze statutowymi zadaniami MUZEUM. Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z prawem: w przypadku gdy przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze, wykonania umowy oraz gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym. Zawsze prosimy Cię o podanie tylko takiego zakresu danych, jaki jest niezbędny do realizacji naszych celów:

gromadzenie zabytków w statutowo określonym zakresie; katalogowanie i naukowe opracowywanie zgromadzonych zbiorów; przechowywanie gromadzonych zabytków, w warunkach zapewniających im właściwy stan zachowania i bezpieczeństwo, oraz magazynowanie ich w sposób dostępny do celów naukowych; zabezpieczanie i konserwację zbiorów oraz, w miarę możliwości, zabezpieczanie zabytków archeologicznych nieruchomych oraz innych nieruchomych obiektów kultury materialnej i przyrody; urządzanie wystaw stałych i czasowych; organizowanie badań i ekspedycji naukowych, w tym archeologicznych; prowadzenie działalności edukacyjnej; popieranie i prowadzenie działalności artystycznej i upowszechniającej kulturę; udostępnianie zbiorów do celów edukacyjnych i naukowych; zapewnianie właściwych warunków zwiedzania oraz korzystania ze zbiorów i zgromadzonych informacji; prowadzenie działalności wydawniczej, prowadzenie strony www, w tym zakresie serwisów, które poprawiają jakość naszej pracy i poziom oferowanych usług.  

W trosce o bezpieczeństwo zasobów Muzeum informujemy Cię, że będziemy monitorować siedzibę Muzeum z poszanowaniem Twojej ochrony do prywatności. W tym wypadku będziemy działać w oparciu o przepisy prawa i w celu wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym.

Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza Polskę, ale możemy udostępnić je podmiotom, które wspierają nas wypełnianiu naszych zadań. Działamy w tym przypadku w celu wypełnienia obowiązków prawnych, które na nas spoczywają oraz w związku z wykonaniem zadań realizowanych w interesie publicznym.

Twoje dane będziemy przetwarzać w oparciu o przepisy prawa obowiązujące w naszym kraju, tak długo, jak przetwarzanie jest  niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze; także w związku z realizacją zadań publicznych oraz do momentu ustania przetwarzania w celach planowania związanego z organizacją funkcjonowania Muzeum.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania oraz, w zależności od podstawy przetwarzania danych osobowych, także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz prawo do ich przenoszenia i usunięcia.

Jeżeli przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody, masz prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, jednak bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa.

Podanie danych osobowych jest obligatoryjne w oparciu o przepisy prawa; w pozostałym zakresie dobrowolne, ale odmowa ich podania może uniemożliwić podjęcie współpracy, realizację umowy czy usługi.

Szczegółowe zasady ochrony Twojej prywatności znajdują się w naszej Polityce Prywatności i Polityce Cookies.

Administrator Danych Osobowych .