Zapraszamy do obejrzenia relacji z wydarzenia.
Pierwsza niedziela października w Muzeum Wsi Radomskiej obfitowała w atrakcje, jak co roku odbył się Festiwal Ziemniaka, czyli cykliczna impreza organizowana w skansenie od kilkunastu lat. Jej celem jest pokazanie tego, co dawniej robiono podczas jesiennych prac polowych, dotyczy to nie tylko zbierania plonów, przetwórstwa, przygotowania ziemi pod kolejne uprawy, ale również ludowych obrzędów związanych z wykopkami. Aby pokazać turystom życie codzienne dawnej wsi radomskiej do udziału w imprezie zapraszamy zespoły obrzędowe, rolników, którzy na muzealnych polach przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z kolekcji MWR wykonują prace polowe. Po raz pierwszy na Festiwalu można było zobaczyć w pełni funkcjonalną lokomobilę ze zbiorów muzeum w Ciechanowcu.
Na scenie "Pod Dębem" odbyła się tradycyjnie potańcówka, parkiet był pełny aż do samego końca. Impreza jest również okazją do popularyzacji rękodzieła i rzemiosła ludowego, twórcy ludowi na straganach prezentują swoje prace – można je podziwiać i kupować. Atrakcją dla turystów są również stoiska Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów obrzędowych z potrawami regionalnymi. Można na nich spróbować m.in. porkę, pazibrodę, babkę ziemniaczaną.
W trakcie imprezy nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy Uczestników Konkursu. Przewodniczącym Komisji Konkursowej jest Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. I miejsce zajął Zespół Folklorystyczny "Piątkowy Stok" za zawijańce kartoflane z gryką i grzybami leśnymi. W konkursie wzięło udział prawie 30 zespołów. Kilka z nich to nowopowstałe koła gospodyń i stowarzyszenia - cieszymy się z obecności i gratulujemy propagowania kultury i tradycji ziemi radomskiej i oczywiście zapraszamy ponownie.
Po rozstrzygnięciu konkursu pan Karol Okrasa zaprezentował pokaz kulinarny, oczywiście oparty na potrawach z ziemniaków.
Zapraszamy do obejrzenia relacji z wydarzenia.