Muzeum im. Oskara Kolberga w Przysusze, Oddział Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu we współpracy z Domem Kultury w Przysusze, LGD „Razem dla Radomki”, „Dworem Zbożenna” i Restauracją „Prowincja”, przygotowało ofertę na 29. edycję Europejskich Dni Dziedzictwa.
EDD są największym w Europie projektem społeczno-edukacyjnym, którego głównym celem jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. Mottem tegorocznej edycji jest hasło „Smaki Dziedzictwa”, które zachęca do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarne.
Sobota, 11 września, godz. 10.00, Dom Kultury w Przysusze
„Warsztaty dla dzieci „Wokół stołu”
Warsztaty plastyczne „Wokół stołu” inspirowane dawną kuchnią i zastawą stołową, podczas których uczestnicy poznają zasady nakrywania stołu, dawniej używane naczynia i sprzęty. Na podstawie zdobytej wiedzy wykonają własną zastawę. Wystawa prac zakończy spotkanie.
Niedziela, 12 września, godz. 17.00, Dom Kultury w Przysusze
„Dziedzictwo kulinarne południowego Mazowsza”
Spotkanie rozpocznie promocja publikacji „Pamiętam jak… Krótka opowieść
o lokalnych smakach”. Następnie uczestnicy wysłuchają dwóch prelekcji pn.: „Produkty
i producenci Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Południowego Mazowsza” oraz „ Produkty lokalne podstawą rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Doliny Radomki”. Wydarzenie zakończy spotkanie przy stoisku wystawienniczym promującym produkty tradycyjne, regionalne i lokalne, a wśród nich produkty członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Niedziela, 19 września 2021 r., godz. 17.00, Dom Kultury w Przysusze
„Kucharz dobry, co pański smak zna”
Wirtualny pokaz wykonania potrawy inspirowanej kuchnią dworską na terenie zabytkowego XVIII-wiecznego dworu w Zbożennie k/Przysuchy, opowieść o dawnych smakach, potrawach i przyprawach kuchni dworskiej. Na zakończenie spotkania uczestnicy odwiedzą stoisko restauracji „Prowincja” z produktami kulinarnymi inspirowanymi kuchnią dworską.
Na wszystkie spotkania wstęp bezpłatny.