Zamknij

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Szczaw zwyczajny, polny i rozpierzchły, ze wspólną nazwą łacińską Rumex występował na terenie całej Polski i używany był w wieku XX  jako składnik polewek

Niewiele jest piękniejszych widoków niż polska łąka w pełni rozkwitu. Rozgrzane słońcem rośliny to upojny zapach, przenoszący nas w ulotne złudzenie romantycznych porywów wakacyjnych. Tymczasem, dla ludności wiejskiej łąka bardzo często stawała się dodatkowym polem, niewymagającym żmudnej uprawy, a dostarczającym pożywienia. Rośliny dziko rosnące były doskonałym źródłem witamin, a część z nich nawet lekiem.

Niestety, pamięć i popularność roślin z czasem zaczęła zanikać. Łatwy dostęp do roślin uprawnych i rosnąca zamożność nie sprzyjały zachowaniu wiedzy praktycznej. Jest jednak kilka takich, które wciąż ciszą się zainteresowaniem, choć przez lata narosło dookoła nich wiele mitów. Zdecydowanie taką popularną rośliną jest szczaw, traktowany zresztą przez wielu jako symbol pożywienia głodowego. To nieco błędne myślenie, bo scow, kapuśnica czy zajęcza kapusta (to nazwy gwarowe gatunku) był po prostu produktem uzupełniającym pulę pożywienia codziennego. Szczaw zwyczajny, polny i rozpierzchły, ze wspólną nazwą łacińską Rumex występował na terenie całej Polski i używany był w wieku XX  jako składnik polewek, a także popularna przekąska dziecięca, do dziś wspominana przez niektórych z rozrzewnieniem. Najprawdopodobniej wyparł popularną w wieku XIX komosę. Według ks. Kluka, wybitnego botanika oświecenia, korzeniami odżywiano się w czasie głodu. Współczesne badania potwierdzają, że wywar z nich jest doskonałą płukanką, którą stosuje się na uśmierzenie bólu dziąseł i zębów. Wyciągi ze szczawiu znajdują zastosowanie podczas chorób układu pokarmowego.

Termin zbioru szczawiu przypada na czas przed jego kwitnięciem, w końcu maja i w czerwcu, co nie oznacza, że nie można zbierać go i później. W kuchni używa się najczęściej gatunków o liściach strzałkowatych, bo większość taksonów z tej grupy ma kwaśny smak, pozbawiony goryczki. Gatunki o liściach większych i tępo zakończonych bywają zbyt gorzkie, aby służyć celom kulinarnym. Najpopularniejszym daniem ze szczawiu była zupa, gotowana z siekanych liści z dodatkiem jajek, śmietany, kaszy lub ziemniaków. Przepisu z naszego regionu został odnotowany w trakcie spotkania z Panią Marią Ostrowską, znaną twórczynią plastyki obrzędowej, która z przyjemnością wspomina smaki dzieciństwa, a szczególnie kuchnię swojej babci. Zupa babci musiała być pożywna, bo zwykle była głównym daniem obiadowym.    

Przepisy na zupę szczawiową wg Marii Ostrowskiej

  • 2,5-3 litra wody;
  • 100 g masła;
  • 4 garście szczawiu;
  • 1 średni seler;
  • 1 średnia pietruszka;
  • 4-5 sztuk ziemniaków;
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany;
  • 3 jajka na twardo;
  • sól i pieprz do smaku.

 

Warzywa, pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości, po kilku minutach dodajemy szczaw uduszony na maśle, uprzednio sprawdzając, czy pozostałe składniki są już miękkie. Gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Nalewamy zupę na talerz oraz nakładamy ugotowane na twardo jajko.

Smacznego !

Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego 2014-2020

×

Drogi Użytkowniku!

Administratorem Twoich danych jest Muzeum Wsi Radomskiej z siedzibą przy ulicy Szydłowieckiej 30 w Radomiu, zarejestrowanym w Rejestrze Instytucji Kultury prowadzonym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego pod numerem RIK/21/99 NIP 796-007-85-07.   Nasz e-mail to  muzeumwsi@muzeum-radom.pl, a numer telefonu 48 332 92 81. Z Inspektorem Ochrony Danych (IOD) skontaktujesz się mailem iod@rodo-radom.pl

Co do zasady Twoje dane zbieramy wyłącznie w celach związanych ze statutowymi zadaniami MUZEUM. Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z prawem: w przypadku gdy przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze, wykonania umowy oraz gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym. Zawsze prosimy Cię o podanie tylko takiego zakresu danych, jaki jest niezbędny do realizacji naszych celów:

gromadzenie zabytków w statutowo określonym zakresie; katalogowanie i naukowe opracowywanie zgromadzonych zbiorów; przechowywanie gromadzonych zabytków, w warunkach zapewniających im właściwy stan zachowania i bezpieczeństwo, oraz magazynowanie ich w sposób dostępny do celów naukowych; zabezpieczanie i konserwację zbiorów oraz, w miarę możliwości, zabezpieczanie zabytków archeologicznych nieruchomych oraz innych nieruchomych obiektów kultury materialnej i przyrody; urządzanie wystaw stałych i czasowych; organizowanie badań i ekspedycji naukowych, w tym archeologicznych; prowadzenie działalności edukacyjnej; popieranie i prowadzenie działalności artystycznej i upowszechniającej kulturę; udostępnianie zbiorów do celów edukacyjnych i naukowych; zapewnianie właściwych warunków zwiedzania oraz korzystania ze zbiorów i zgromadzonych informacji; prowadzenie działalności wydawniczej, prowadzenie strony www, w tym zakresie serwisów, które poprawiają jakość naszej pracy i poziom oferowanych usług.  

W trosce o bezpieczeństwo zasobów Muzeum informujemy Cię, że będziemy monitorować siedzibę Muzeum z poszanowaniem Twojej ochrony do prywatności. W tym wypadku będziemy działać w oparciu o przepisy prawa i w celu wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym.

Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza Polskę, ale możemy udostępnić je podmiotom, które wspierają nas wypełnianiu naszych zadań. Działamy w tym przypadku w celu wypełnienia obowiązków prawnych, które na nas spoczywają oraz w związku z wykonaniem zadań realizowanych w interesie publicznym.

Twoje dane będziemy przetwarzać w oparciu o przepisy prawa obowiązujące w naszym kraju, tak długo, jak przetwarzanie jest  niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze; także w związku z realizacją zadań publicznych oraz do momentu ustania przetwarzania w celach planowania związanego z organizacją funkcjonowania Muzeum.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania oraz, w zależności od podstawy przetwarzania danych osobowych, także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz prawo do ich przenoszenia i usunięcia.

Jeżeli przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody, masz prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, jednak bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa.

Podanie danych osobowych jest obligatoryjne w oparciu o przepisy prawa; w pozostałym zakresie dobrowolne, ale odmowa ich podania może uniemożliwić podjęcie współpracy, realizację umowy czy usługi.

Szczegółowe zasady ochrony Twojej prywatności znajdują się w naszej Polityce Prywatności i Polityce Cookies.

Administrator Danych Osobowych .