Zamknij

Pierogi pieczone ze Zdziechowa

Pierogi pieczone ze Zdziechowa

Pożywienie codzienne, w zwykłe dni wypełnione ciężką pracą musiało być szybko przygotowane i odpowiednio kaloryczne, po to, by po prostu się najeść

Jedzenie to podstawa naszej egzystencji, ale też ważny element naszego dziedzictwa i tradycji. Szczególnie na to drugie określenie możemy sobie pozwolić z perspektywy współczesnego człowieka, bo stać nas na komfort analizy tego, co jemy, jedliśmy i jakie potrawy możemy przygotować. Pamiętajmy, że jeszcze sto lat temu wiele osób głodowało, a jedzenie miało po prostu zaspokoić podstawową potrzebę fizjologiczną. Pożywienie codzienne, w zwykłe dni wypełnione ciężką pracą musiało być szybko przygotowane i odpowiednio kaloryczne, po to, by po prostu się najeść. Nieco inaczej było z pożywieniem odświętnym, które często niosło ze sobą określoną wartość i symbolikę. Przygotowanie wielu potraw, pozornie prostych przypadało także na określone momenty w roku, gdy czasu było nieco więcej i można go było przeinaczyć na żmudną pracę. Takim daniem są pierogi, które na wsiach były od dawien dawna. Nadziewano je dżemem, jabłkami, makiem, czy gruszkami ulęgałkami. Najpopularniejsze były oczywiście te z kapustą i grzybami, a w przypadku dużych uroczystości z mięsem i kapustą. Pierogi urosły do symbolu polskości i atrakcji turystycznej, a wielu domach robione są do dziś, a przepisy na farsze przechodzą z pokolenia na pokolenie. Niestety żmudność prac przygotowawczych i popularność dania, sprawia, że wielu z nas woli je kupić niż przyrządzić samemu. Odświeżmy dawne smaki i skorzystajmy z przepisu z  okolic Szydłowca (Zdziechów), przygotowując popularne w tej okolicy pierogi pieczone. Pani Danuta Woźniak z zespołu obrzędowego opowiedziała nam, jak takie pierogi robione były w jej rodzinnym domu.

 Przepis na ciasto do pierogów (według Danuty Wożniak):

  • 1 kg mąki, starannie przesianej
  • ½ litra letniej wody
  • szczypta soli do smaku

Starannie zagniatamy ciasto i odkładamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Następnie wałkujemy je do grubości 6 mm (ma być nieco grubsze niż na zwykłe pierogi)  i sporą miseczką wycinamy kółka. Zagniatanie ciasta z takiego składu jest bardzo trudne i wymaga sporej siły, dla usprawnienia można więc dodać jajko, masło, czy olej. Nie zmienią znacząco smaku, a ułatwią pracę.

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej, uprzednio moczonej przez całą noc
  • 1 cebula
  • dwie garście suszu grzybowego, także moczonego w nocy
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę odciskamy z wody i dusimy na oleju, po upływie pół godziny, dodajemy cebulę. W tym samym czasie, na drugiej patelni, dusimy drobno posiekane grzyby. Po godzinie łączymy grzyby z  kapustą i dalej dusimy około pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nadziewamy ciasto farszem, tworząc dość duże pierogi. Sklejamy i układamy grzebieniem do góry. Tradycyjne pierogi pieczono w piecu chlebowym, który dziś musimy zastąpić piekarnikiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeśli przed pieczeniem posmarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem, złamiemy tradycyjny przepis i narazimy się na zarzut nadmiernej rozrzutności, ale uzyskamy ładny, złoty kolor pierożka.

Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego 2014-2020

×

Drogi Użytkowniku!

Administratorem Twoich danych jest Muzeum Wsi Radomskiej z siedzibą przy ulicy Szydłowieckiej 30 w Radomiu, zarejestrowanym w Rejestrze Instytucji Kultury prowadzonym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego pod numerem RIK/21/99 NIP 796-007-85-07.   Nasz e-mail to  muzeumwsi@muzeum-radom.pl, a numer telefonu 48 332 92 81. Z Inspektorem Ochrony Danych (IOD) skontaktujesz się mailem iod@rodo-radom.pl

Co do zasady Twoje dane zbieramy wyłącznie w celach związanych ze statutowymi zadaniami MUZEUM. Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z prawem: w przypadku gdy przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze, wykonania umowy oraz gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym. Zawsze prosimy Cię o podanie tylko takiego zakresu danych, jaki jest niezbędny do realizacji naszych celów:

gromadzenie zabytków w statutowo określonym zakresie; katalogowanie i naukowe opracowywanie zgromadzonych zbiorów; przechowywanie gromadzonych zabytków, w warunkach zapewniających im właściwy stan zachowania i bezpieczeństwo, oraz magazynowanie ich w sposób dostępny do celów naukowych; zabezpieczanie i konserwację zbiorów oraz, w miarę możliwości, zabezpieczanie zabytków archeologicznych nieruchomych oraz innych nieruchomych obiektów kultury materialnej i przyrody; urządzanie wystaw stałych i czasowych; organizowanie badań i ekspedycji naukowych, w tym archeologicznych; prowadzenie działalności edukacyjnej; popieranie i prowadzenie działalności artystycznej i upowszechniającej kulturę; udostępnianie zbiorów do celów edukacyjnych i naukowych; zapewnianie właściwych warunków zwiedzania oraz korzystania ze zbiorów i zgromadzonych informacji; prowadzenie działalności wydawniczej, prowadzenie strony www, w tym zakresie serwisów, które poprawiają jakość naszej pracy i poziom oferowanych usług.  

W trosce o bezpieczeństwo zasobów Muzeum informujemy Cię, że będziemy monitorować siedzibę Muzeum z poszanowaniem Twojej ochrony do prywatności. W tym wypadku będziemy działać w oparciu o przepisy prawa i w celu wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym.

Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza Polskę, ale możemy udostępnić je podmiotom, które wspierają nas wypełnianiu naszych zadań. Działamy w tym przypadku w celu wypełnienia obowiązków prawnych, które na nas spoczywają oraz w związku z wykonaniem zadań realizowanych w interesie publicznym.

Twoje dane będziemy przetwarzać w oparciu o przepisy prawa obowiązujące w naszym kraju, tak długo, jak przetwarzanie jest  niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze; także w związku z realizacją zadań publicznych oraz do momentu ustania przetwarzania w celach planowania związanego z organizacją funkcjonowania Muzeum.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania oraz, w zależności od podstawy przetwarzania danych osobowych, także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz prawo do ich przenoszenia i usunięcia.

Jeżeli przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody, masz prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, jednak bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa.

Podanie danych osobowych jest obligatoryjne w oparciu o przepisy prawa; w pozostałym zakresie dobrowolne, ale odmowa ich podania może uniemożliwić podjęcie współpracy, realizację umowy czy usługi.

Szczegółowe zasady ochrony Twojej prywatności znajdują się w naszej Polityce Prywatności i Polityce Cookies.

Administrator Danych Osobowych .