Zamknij

Kozibroda

Kozibroda

„Gdzie jest barszcz, kapusta, tam chata nie pusta”

Zaglądając do lodówki lub planując zakupy spożywcze, warto zastanowić się nad tym, jak łatwo jest dziś zdobyć pożywienie. Krótka wizyta w supermarkecie czy też złożenie zamówienia w sklepie internetowym to czynności, do których przywykliśmy. Dawniej sprawa wyżywienia przedstawiała się inaczej. Jak wspominają najstarsi mieszkańcy wsi – bywały okresy niedostatku żywności lub czasami wręcz głodu. Pokarm miał przede wszystkim sycić, zaspokajać głód, tym silniejszy z powodu ciężkiej pracy w polu. Ogrom codziennych obowiązków skłaniał także gospodynie do przygotowywania potraw szybkich, nieskomplikowanych, z produktów dostępnych o danej porze roku. Jednakże, gdy nadchodził czas świąt lub szczególnych okoliczności rodzinnych, wtedy jedzenie było …inne.

Doskonałym przykładem potrawy, której nazwa i smak wydają się już należeć do historii, jest kozibroda, zwana też pazibrodą. To tajemnicze danie sporządzane było „na niedzielę”, a  na co dzień tylko w zamożniejszych domach.

Szczęśliwie udało nam się znaleźć gospodynie, które pamiętają jeszcze tę potrawę z domu rodzinnego. Pani Danuta Gawęda z Zespołu  Obrzędowego „Zaborowianki” wspomina, że popularnym daniem była nieco uboższa wersja dania, czyli kapusta z grochem. Pazibroda na bazie ziemniaków i kapusty gotowana była rzadko, ponieważ najsmaczniejsze dodatki - okrasa lub razówki (słonina z mięsem) były trudno dostępne.  Nazwę potrawy wywodzono od drobno ciętej kapusty, która parzyła brodę jedzącego. W domu Pani Wandy Krawiec z Zespołu Obrzędowego „Strykowice” kozibrodę (przypomnijmy, danie to samo, a nazwa jednak nieco inna) gotowano „na niedzielę”. Zajadano się nią, a ze w trakcie łakomego  jedzenia na brodzie pozostawały drobiny kapusty i łakomczuch przypominał kozę, potrawę nazywano kozibrodą. W dzisiejszych czasach zdobycie składników do tego dania nie powinno być trudne, a zatem warto we własnym domu wypróbować sprawdzony przepis.

Przepis na kozibrodę Wandy Krawiec ze Strykowic:

- 1/2 garnka kapusty słodkiej (sparzonej wcześniej wrzątkiem)
- 1/2 garnka ziemniaków
- słonina (do okrasy)
- szczypta soli, pieprzu do smaku

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy „jak na zupę”. Do dużego garnka wlewamy trochę wody, wkładamy kapustę, a na górę ziemniaki. Nie mieszamy! Kartofle muszą być na wierzchu, aby woda mogła swobodnie parować. Gotujemy „do miękkości”, sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie jest woda. Co bardzo ważne, nadal nie mieszamy. Gdy kapusta i ziemniaki zmiękną, na patelni smażymy słoninę do okrasy. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy na durszlaku i pozostawimy, aby ociekły na około 20 minut. Na koniec ucieramy kapustę z ziemniakami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przede wszystkim suto krasimy.

Smacznego!

Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego 2014-2020

×

Drogi Użytkowniku!

Administratorem Twoich danych jest Muzeum Wsi Radomskiej z siedzibą przy ulicy Szydłowieckiej 30 w Radomiu, zarejestrowanym w Rejestrze Instytucji Kultury prowadzonym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego pod numerem RIK/21/99 NIP 796-007-85-07.   Nasz e-mail to  muzeumwsi@muzeum-radom.pl, a numer telefonu 48 332 92 81. Z Inspektorem Ochrony Danych (IOD) skontaktujesz się mailem iod@rodo-radom.pl

Co do zasady Twoje dane zbieramy wyłącznie w celach związanych ze statutowymi zadaniami MUZEUM. Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z prawem: w przypadku gdy przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze, wykonania umowy oraz gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym. Zawsze prosimy Cię o podanie tylko takiego zakresu danych, jaki jest niezbędny do realizacji naszych celów:

gromadzenie zabytków w statutowo określonym zakresie; katalogowanie i naukowe opracowywanie zgromadzonych zbiorów; przechowywanie gromadzonych zabytków, w warunkach zapewniających im właściwy stan zachowania i bezpieczeństwo, oraz magazynowanie ich w sposób dostępny do celów naukowych; zabezpieczanie i konserwację zbiorów oraz, w miarę możliwości, zabezpieczanie zabytków archeologicznych nieruchomych oraz innych nieruchomych obiektów kultury materialnej i przyrody; urządzanie wystaw stałych i czasowych; organizowanie badań i ekspedycji naukowych, w tym archeologicznych; prowadzenie działalności edukacyjnej; popieranie i prowadzenie działalności artystycznej i upowszechniającej kulturę; udostępnianie zbiorów do celów edukacyjnych i naukowych; zapewnianie właściwych warunków zwiedzania oraz korzystania ze zbiorów i zgromadzonych informacji; prowadzenie działalności wydawniczej, prowadzenie strony www, w tym zakresie serwisów, które poprawiają jakość naszej pracy i poziom oferowanych usług.  

W trosce o bezpieczeństwo zasobów Muzeum informujemy Cię, że będziemy monitorować siedzibę Muzeum z poszanowaniem Twojej ochrony do prywatności. W tym wypadku będziemy działać w oparciu o przepisy prawa i w celu wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym.

Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza Polskę, ale możemy udostępnić je podmiotom, które wspierają nas wypełnianiu naszych zadań. Działamy w tym przypadku w celu wypełnienia obowiązków prawnych, które na nas spoczywają oraz w związku z wykonaniem zadań realizowanych w interesie publicznym.

Twoje dane będziemy przetwarzać w oparciu o przepisy prawa obowiązujące w naszym kraju, tak długo, jak przetwarzanie jest  niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na nas jako administratorze; także w związku z realizacją zadań publicznych oraz do momentu ustania przetwarzania w celach planowania związanego z organizacją funkcjonowania Muzeum.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania oraz, w zależności od podstawy przetwarzania danych osobowych, także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz prawo do ich przenoszenia i usunięcia.

Jeżeli przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody, masz prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, jednak bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa.

Podanie danych osobowych jest obligatoryjne w oparciu o przepisy prawa; w pozostałym zakresie dobrowolne, ale odmowa ich podania może uniemożliwić podjęcie współpracy, realizację umowy czy usługi.

Szczegółowe zasady ochrony Twojej prywatności znajdują się w naszej Polityce Prywatności i Polityce Cookies.

Administrator Danych Osobowych .